Štampa velikih formata

Šta je štampa velikog formata?

U principu štampa velikog formata podrazumeva bilo koju vrstu štamparskog proizvoda većeg od A3+ formata. Ovako veliki formati za štampanje su nastali zahvaljujući razvoju plotera, štampača koji mogu da odštampaju ovako velike dimenzije. Postoji više vrsta plotera u zavisnosti od vrste štampe, a neki od njih su: ploteri na vodenoj bazi (indoor štampa), eko solvent ploteri, solvent ploteri (outdoor štampa), sublimacioni štampači i drugi.

Zbog sposobnosti štampanja iz rolne na PVC foliji, ploteri su u mogućnosti da izbace print vrhunskog kvaliteta i velike rezolucije, praktično neograničenih dimenzija, jer se ogromni bilbordi ili plakati mogu štampati iz delova koji se prilikom lepljenja sastavljaju u jedinstvenu sliku i time dobijate štampu velikog formata.

Uz plotere idu i kateri koji služe za isecanje folije na kojoj se vrši digitalna štampa velikog formata, a pritom papir koji nosi samolepljivu foliju ostaje ceo. Na taj način se isečeni delovi budućeg bilborda, autografike ili za brendiranje izloga lakše transportuju do mesta na kojem će se vršiti njihovo lepljenje i sastavljanje u celinu.

Gde se primenjuje štampanje velikih formata?

Štampa velikog formata razvojem novih mašina za tu vrstu štamparskih usluga (plotera) našla je svoju primenu za štampu bilborda, brendiranje izloga, brendiranje vozila, štampu na ceradi i meš platnu, za izradu banera, foto tapeta i postera, na canvas platnu i za mnoge druge štamparske proizvode.

Ovako dobijeni štamparski proizvodi svojim izgledom, kvalitetom, rezolucijom i raznovrsnošću ni malo ne zaostaju za drugim vidovima štampe. Razvoj plotera je pratio i razvoj boja i materijala na kojima se vrši štampanje tako da sada imamo materijale koji mogu na sebi imati štampu u visokoj rezoluciji, punom koloru i biti primenljvi kako za unutrašnje reklame tako i za spoljne.

Materijali na kojima se vrši štampanje prilagodljivi su svakoj sredini zbog čega sada možemo štampati proizvode koji su otporni na uticaje vode ili uv zračenje i mogu da izgledaju kao novi dugi niz godina nakon štampanja bez obzira na vremenske uslove kojima su izloženi.

Koje boje koristi štampa velikog formata?

Postoji više vrsta boja za štampanje velikog formata, a mi ćemo pomenuti samo neke od njih.

Boje na solventnoj bazi, eko solvent i sovent, pripadaju istoj grupi boja za štampanje velikog formata koje karakterišu osobine odličan intezitet i jarke boje, dugotrajnost prilkom upotrebe u spoljnim uslovima zbog čega se ove vrste boja koriste najviše za štampanje bilborda i auto grafike. Vrlo često se nakon štampanja radi i laminacija odštampanog materijala. Na ovaj način se površina odštampanog materijala presvlači sa prozirnim zaštitnim slojem koji dodatno čuva odštampani materijal od vremenskih prilika i uv zračenja.

Uv boje su bitne da se pomenu jer predstavljaju novost u svetu štamparskih usluga. Karakteriše ih dobra postojanost u svim uslovima upotrebe kao i dobro prijanjanje za različite površine materijala na kojima se vrši štampanje. Boja se nakon nanošenja na površinu na koju se štampa odmah suši uz pomoć UV lampi i na taj način postiže njihova dugotrajnost i otpornost.

Latex štampa je još jedan način štampanja velikog formata. Kod ove vrste štampe boje prodiru duboko u materijal na kome se vrši štampanje, momentalno se lepe za materijal, boje se ne oštaćuju niti grebu, a materijal iz štampača izlazi potpuno suv i odmah je spreman za upotrebu. Ova vrsta štampe velikih formata pogodna je kako za indoor tako i za outdoor upotrebu.

Digitalna štampa velikog formata u svakodnevnom životu

Pored gore navedenih primera upotrebe digitalne štampe velikog formata navešćemo još par primera iz svakodnevnog života. Štampanje velikih formata svoju primenu našla je i u izradi postera i foto tapeta kojima se ukrašavaju unutrašnji zidovi domova i poslovnog prostora, zatim za izradu fotografija ili drugih motiva na kanvasu – slikarskom platnu što ovim proizvodima daje potpuno novu dimenziju, zatim za štampanje tehničkih crteža ili za izradu cast folija kojima se presvlače vozila takozvana autografika i slično.

Razvoj novih štamparskih mašina, boja i materijala za štampu velikog formata pruža nam neograničene mogućnosti u pogledu izrade i štampe, a na nama je da vam to uradimo na profesinalan način u u vrhunskom kvalitetu štampe. Ukoliko vam je potrebno štampanje velikh formata mi smo tu da vam ispunimo svaki vaš zahtev ili želju.

Digitalna Štampa Velikog Formata Cene

Cenovnik

PovršinaPapir Linijska ŠtampaPapirPVC folijaBaner CeradaPerforirana folijaCanvas
1-3m290013201680168020402400
4-10m280010801440144018002160
11-20m27009601200120015601920
21-30m26008401080108014401880
31-40m250072096096013201680
41+m240060084084012001560
Napomena: Cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu kontaktirajte nas telefonom ili mejlom
Štampa velikog formata vrhunskog kvaliteta | Digitalno štampanje velikih formata