Štampa na majicama – Štampanje majica

Štampa na majicama je nekad bila stvar vezana za velike brendove i robne marke. Štampanje majica uz pomoću moderne tehnologije i procesa digitalne štampe postalo je uobičajena stvar i za male tiraže ili pojedinačno štampanje majica. Štampa na majicama sada je moguća za bilo koju sliku ili natpis po želji.

Tehnologija štampanja majica je toliko uznapredovala da je otisak koji se pravi uz pomoć mašine za štampanje majica vrhunskog kvaliteta, boja prodire u tkanje majice, postojane su na temperature, ne blede vremenom, trpe mnogobrojna pranja bez oštećenja, a aplikacije odštampane na majicama se ne ljušte i ne pucaju.

Digitalna štampa na majicama omogućila nam je da se na tekstil prenese bilo koja aplikacija u punom koloru, a ograničavajući faktor je samo mašta dizajnera. Moguće je štampanje pojedinačnih majica, malih ili velikih tiraža uz mogućnost štampanja više različitih motiva u jednom tiražu.

Priprema za štampanje majica

Pre početka procesa štampanja majica neophodno je osmisliti budući dizajn onoga što se želi odštampati. Što se tiče odabira dizajna tu praktično nema ograničenja jer se u principu može odštampati sve bilo da je u pitanju neki natpis, aplikacija, logo, slika ili bilo šta drugo. Materijal koji će se štampati možete doneti na nekom prenosnom mediju (usb,cd) ili možete angažovati našeg grafičkog dizajnera da vam pripremi željeno grafičko rešenje.

Zatim se vrši odabir kvaliteta štampe i definiše tiraž koji se štampa. Ova dva poslednja parametra najviše utiču kolika će biti cena štampanja majica. Cena štampe na majicama opada sa povećanjem tiraža. Na kraju se vrši priprema materijala za štampu i štampanje majica može da počne. U zavisnosti od tiraža zavisiće i rokovi za štampanje majica.

Tehnike štampanja na majicama

Postoji nekoliko različitih tehnika za štampanje majica, a to su:

  • dtg štampa – direktna štampa na majicama
  • dtf štampa – preslikač štampa na majicama
  • sublimaciona štampa na majicama
  • sito štampa na majicama
  • flex štampa na majicama
  • flok štampa na majicama

Koja tehnika štampanja majica će se primenjivati zavisiće od toga kakav želite da izgleda finalni rezultat štampanja. Ukratko ćemo vas upoznati sa svakom od tehnika štampanja majica.

DTG štampa – direktna štampa na majicama

DTG štampa predstavlja jednu od najsavremenijih tehnika za štampanje majica, dukseva i drugih proizvoda od tekstila. Kvalitet DTG štampanja tekstila ne zaostaje sa kvalitetom za ostalim vidovima štampanja tekstila.

Ovim procesom štampanja (direct to garment printing) boja se nanosi direktno na materijal koji se štampa. Prirema za štampanje nije komplikovana, moguće je štampati i pojedinačne komade odeće ili drugih stvari od tekstila. boje za DTG štampanje su na vodenoj bazi, a nakon nanošenja na materijal su mekane na dodir.

DTG štampanje se radi na materijalima sa minimum 60% pamuka, moguće je štampati belu boju kao podlogu, što nam omogućava izradu aplikacija na majicama u punom koloru. Ukoliko se štampa na tamnim majicama neophodno je nanošenje prajmera kako bi se boja bolje primila na materijal. Ukoliko se zahteva dugotrajnost štampe to se postiže nanošenjem prajmera i na belu majicu.

direktna štampa na tekstilu

DTF štampa – preslikači za majice

DTF štampanje majica (Direct To Film) predstavlja jednu od najnovijih tehnika štampe. U procesu štampe se koristi paleta CMYK boja sa dodatkom bele boje (W). Ovaj vid štampanja tekstila ima puno prednosti a neke od njih su niska cena otiska, kvalitetna štampa i dugotrajnost otiska i elastičnost.

DTF štampa omogućava izradu preslikača za majice u punom koloru, koji se posle uz pomoć termo prese prenosi na površinu majice. Preslikači za majice se uz pomoć pritiska i temperature prenose na tekstil. Cena otiska urađenog DTF tehnikom je u rangu cene DTG štampanja na majicama.

dtf štampa - preslikači za majice

Sublimaciona štampa na majicama

Sublimaciona štampa podrazumeva prenos štampe sa transfer papira na materijal koji se štampa uz pomoć toplote i pritiska. Materijali koji se koriste u ovom procesu štampe su napravljeni uglavnom od veštačkih materijala (poliester, šoteks, saten, fleg platno, mikrofiber, platna sa likrom..) ili su prirodnog porekla, premazani sublimcijskim premazom, a otisak se pravi uz pomoć transfer papira. Ovo je najjeftiniji i najbrži proces štampe na majicama te je zbog toga pogodan za male tiraže zbog niske cene štampanja majica.

štampa na tekstilu beograd
Štampa na majicama sublimacijom

Sito štampa na majicama

Sito štampa je proces štampanja sa kojim se postiže najbolji kvalitet odštampanog printa. Pored toga majice otštampane sito štampom imaju i najdugotrajnije otiske otporne na habanje i pranje. Mana ovog načina štampanja majica je njegova cena. Zbog procesa štampanja koji zahteva izradu klišea za svaku boju koja se štampa cena štampanja majica je isplativa samo ako se radi u velikim tiražima.

stampanje majica cena
Štampanje majica sito štampom

Flex štampa na majicama

Flex štampa podrazumeva prenos prethodno odštampanog matrijala na flex foliji. Flex folija se iseca oko aplikacije koja se štampa, a zatim se prenosi termo presom na materijal od kojeg je majica izrađena. Ovaj način štampe daje dobar kvalitet otiska, jasnih ivica i živih boja, dugotrajan je i otporan na veliki broj pranja.

stampa na majicama beograd
Štampa na majicama flex tehnikom štampe

Flok štampa na majicama

Flok štampanje majica je po načinu štampe veoma sličan flex štampi uz pomoć termo prese. Jedina razlika je u debljini otiska koji ostaje na materijalu. Naime flok folija je deblja pa otisak koji ostaje na majice je malo uzdignut i podseća na pliš. Štampanje majica flok tehnikom daje dobre rezultate, ivice su jasne i oštre, a odštampani motivi su prirodnih boja. Radi dugotrajnosti odštampanih motiva potrebno je prevrtati majice na naličje kod pranja i prati ih na temperaturama do 40°C

szampanje majica beograd
Štampanje majica flok tehnikom štampe

Pored klasičnih t-shirt majica, ovim tehnikama štampaju se polo majice, dečije majice, duksevi, radna odela i uniforme, kecelje, torbe, kačketi, prsluci i jakne i mnogi drugi predmeti napravljeni od tekstila. Cena štampe na majicama variraće u zavisnosti od tiraža i tehnike koju ste izabrali, a vrhunski kvalitet štampe vam je zagarantovan. Majice za štampanje su dostupne u različitim bojama i veličinama, od svih vrsta tekstila, sa unikatnim motivima, u malim ili velikim tiražima.

Cenovnik

DTG štampa na majicama

MajiceDo 12 cmA4A3
Bele majice 1-4 kom360480720
5-19 kom240300480
20-99 kom180240360
+100kom150225345
Kolor majice 1-4 kom420600840
5-19 kom360540720
20-99 kom240420600
+100 kom225360540
Napomena: Cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu kontaktirajte nas telefonom ili mejlom

DTF štampa na majicama-preslikači

MajiceDo 12 cmA4A3
Bele majice 1-5 kom360600840
6-19 kom240480720
+20 kom180360600
Kolor majice 1-5 kom5207201220
6-19 kom4806601080
+20 kom300600960
Napomena: Cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu kontaktirajte nas telefonom ili mejlom

Sublimaciona štampa na majicama

MajiceDo 12 cmA4A3
Bele majice 1-2 kom300480720
3-5 kom240360600
6-10 kom180300540
+20 kom150240480
Crne majice 1-2 kom4808401360
3-5 kom420600960
6-10 kom360540840
+20 kom300480720
Napomena: Cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu kontaktirajte nas telefonom ili mejlom

Fleks štampa

Tip štampeIme ili broj na dresuA4A3M2
Flekso štampa1803606004200
Flock štampa2404807204800
Napomena: Cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu kontaktirajte nas telefonom ili mejlom
Štampa na majicama cena | Štampa na tekstilu | Štampanje majica Beograd