3D slova

3D slova našla su široku primenu kod nas i u svetu kao efektan vid reklame, ukrašavanje enterijera, zidova ali i kao samostojeće dekoracije većih untrašnjih ili spoljnih prostora. U osnovi razlikujemo dve vrste 3D slova a to su 3d svetleća slova sa pozadinskim LED osvetljenjem (takozvani hallo efekat) i obična 3D slova bez osvetljenja. 3D slova su idealna za ukrašavanje kako enterijera tako i za izradu zidnih i samostojećih reklama.

Izrada ovakve trodimenzionalne reklame na prvi pogled skreće pažnju i privlači pogled prolaznika i na taj način ima veliki uticaj na promovisanje proizvoda ili kampanja. Ukoliko se odlučite na 3D slova sa pozadinskim osvetljenjem efekat je još veći jer dodatno ističe natpise.

izrada 3d slova
3d slova unutrašnja
3d slova beograd
3d slova spoljnja

Primena 3D slova

Ovaj vid reklame je vrlo brzo postao jako popularan tako da ih najčešće možemo videti kao reklamne natpise postavljene ispred ili unutar objekata, kao razne vrste logotipa, a na ovaj način se izrađuju i grbovi i amblemi, rade se natpisi za kancelarije, hodnike, holove, štandove na sajmu i drugim poslovnim prostorima, ali se često koriste i za ukrašavanje soba, venčanja i rođendanskih proslava.

Na osnovu crteža koji se izrađuju u vektorskim formatima moguća je izrada 3D slova različitih fontova i dimenzija.

U zavisnosti od toga da li će 3D slova biti u objektu ili napolju vrši se i odabir materijala od kojeg će biti napravljena kako bi bila otporna na uticaj atmosferskih prilika.

Vrste 3D slova

U zavisnosti od potreba naručioca izrađujemeo sledeće vrste 3D slova:

  • 3d slova od klirita-pleksiglasa
  • 3d slova od foreksa
  • 3d slova od stirodura-stiropora
  • 3d slova od gravesrske ploče – ABS ploće za graviranje
  • 3d slova od inoxa
  • 3d slova od mesinga
  • 3d slova od farbanog mesijapana
  • 3d slova od drveta
3d slova od klirita
3d slova od klirita-pleksiglasa

Opisaćemo vam ukratko nekoliko vrsta 3D slova koja se najčešće koriste za obeležavanje poslovnog prostora.

3D slova od stirodura – stiropora

Ovaj materijal poznat kao izolacioni materijal veoma je praktičan za izradu 3D slova. Zato što se relativno lako obrađuje u željena slova, oblike ili znakove cena izrade 3D slova od stiropora dosta je pristupačna.
Zbog svoje male težine mogu se postaviti lepljenjem na zidove koji nisu velike nosivosti. Proces izrade slova ili oblika od stirodura zahteva sečenje materijala specijalnom užarenom žicom koja se kreće po šablonu tj prateći vektorske linije sa crteža. Delovi dobijeni ovakvim sečenjem se zatim spajaju u celine.
Ovaj način izrade nam omogućava da kreiramo praktično neograničene oblike raznih dimenzija. Nakon toga se na slova nanosi boja koja osim estetske ima i zaštitnu ulogu od atmosferskih uticaja.

3d slova od stiropora
3d slova od stirodura

3d slova od stirodura-stiropora predstavljaju najtraženiju vrstu 3d slova , jedan od glavnih razloga je niska cena izrade 3d slova od stirodura-stiropora. 3d slova izrađena od ovog materijala imaju izražen 3d efekat zbog debljine materijala koji se koristi za njihovu izradu koji može biti debljine 30mm, 50mm pa i 80mm. Najčešća debljina materija koji se koristi je 50mm što je 5 puta deblje nego da se izrađuju od foreksa. Mana ove vrste 3d slova je njihova osetljivost na oštećenja jer je stiropor dosta nežan materijal. Stiropor se koristi kod izrade 3d slova velike visine 70cm, 100cm i više.

Dobra opcija može biti kombinacija materijala kada se frontalni deo 3d slova od stirodura-stiropora radi od klirita-pleksiglasa 3mm debljine, čime finalni izgled bude fantastičan jer klirit daje ovim slovima sjaj, dubinu i dodatno ulepšava ovakvu reklamu. Takođe jedno od rešenja može biti osnova od stiropora na koju se lepi dodatni sloj od foreksa 3mm debljine na koji je zalepljenja štampa.

3D slova od klirita-pleksiglasa

Klirit je materijal od plastike koji se proizvodi u raznim bojama i debljinama materijala. Zbog propustljivosti svetla primenjuje se kako za svetleća 3D slova tako i za slova ili reklame koje ne svetle. Ovaj materijal je postojan na atmosferske uticaje i zbog toga se često koristi za slova ili reklame koji se postavljaju na otvorenom.

3d slova od klirita-pleksiglasa se se koriste za brendiranje unutrašnjih objekata, ali se u nekim slučajevima koriste i za spoljašnju upotrebu pogotovo na svetlećim reklamama. Prilikom izrade 3d slova od klirita obično se koriste providni ili beli klirit debljine 10mm koji se najčešće seče laserom ili se iseca na CNC mašini. Na 3d slova od klirita se sa prednje strane lepi katovana folija u određenoj boji u zavisnosti od dizajna slova.

S obzirom da klirit i pleksiglas spadaju u skuplje materijale ovo značajno utiče na finalnu cenu 3d slova od klirita-pleksiglasa. Ali zato 3d slova urađena od ovih materijala odskaču svojim prelepim izgledom od drugih i time opravdavaju visoku cenu, postaojana su na sve vremenske uslove i mogu se koristiti kao unutra tako i spolja.

izrada 3d slova od klirita beograd
3d slova natpis za cvećaru
Izrada slova od stiropora
3d slova za prodavnicu

Razlikujemo dve vrste 3D slova od klirita:

  • slova sečena CNC laserom
  • termooblikovana 3D slova

Ovaj materijal zbog svoje lakoće, otpornosti na atmosferske uticaje i svetlopropusnosti nalazi primenu u najrazličitijim vrstama 3D slova kako za spoljnu sredinu tako i za unutrašnu dekoraciju.

indoor 3d slova
3d slova za poslovni prostor
3d slova za untrašnji prostor kancelarije
3d slova za zid

3d slova od foreksa

3d slova od foreksa predstavljaju najčešće upotrebljivan materijal za izradu 3d slova. 3d slova od foreksa se izrađuju isecanjem na CNC mašini u zadatom obliku i najčešće se za njihovu izradu koristi foreks debljine 10mm. Veoma često se slova od foreksa lepe sa prednje strane sa katovanom folijom u željenoj boji.

3d slova od graverske ploče-ABS ploče za graviranje

3d slova od graverske ploče-ABS ploče za graviranje predstavlja čestu opciju zbog svog atraktivnog izgleda. Izrađuju se u kombinaciji ABS materijala i foreksa 10mm debljine, a zatim se ta dva materija spajaju čime se dobija na masivnosti slova. Najčešći se koriste graverske ploče dizajnirane kao češljano srebro i zlato.

3D slova od inoxa

3d slova od inoxa predstavljaju najskuplju, ali u isto vreme i najkvalitetniju varijantu 3d slova. Visoka cena izrade 3d slova od inoxa često odbije klijente pa se odluče za neku od jeftinijih varijanti 3d slova. 3D slova izrađena od inoxa se najčešće koriste kada njihova dimenzija predstavlja imperativ.

Slova velikih dimenzija tako možemo videti na štandovima firmi kada su njihovi proizvodi izloženi na sajmovima, zatim u velikim tržnim centrima, na trgovima pojedinih gradovi i slično. Ova vrste 3D slova ističe pojedini brend ili natpis u situaciji kada se nalaze na mestima na kojima se kreće veliki broj ljudi. Mogu biti izrađena u srebrnoj boji (mat ili sjaj) ili naknadno prefarbana u bojama po želji klijenta.

3d slova cena
3d slova reklama
3D slova od striodura, 3D slova od stiropora, 3D svetleća slova, 3D slova od klirita