Fleks i Flok štampa

Fleks i flok štampa su veoma slični načini prenošenja nameske folije na tekstil, a osnovna razlika je u debljini prenete folije. Fleks štampa omogućava prenos folije sa glatkom površinom. Flok je nešto deblja (pufnasta) folija sa teksturom koja pod rukom podseća na pliš i izdignutija je od površine na koju se nanosi.

Fleks štampa omogućava prirodne boje i veoma dobar kontrast, ovako nanete boje su veoma dugotrajne i otporne na veliki broj pranja tekstila. Boje nanete na ovaj način su veoma tanke i zbog toga su otporne na istezanje i habanje, fleksibilne su i izdržljive, a aplikacije imaju veoma oštre i jasne linije. Fleks štampa se preoporučuje za štampanje aplikacija sa komplikovanim dizajnom a one imaju odličnu postojanost i kvalitet izrade.

flex štampa
Flex štampa

Flok štampa zbog svoje karakteristične ispupčenosti najčešće se susreće kod izrade majica i dukseva sa natpisima, a preporučuje se za štampu na pamuku ili poliesteru. Preporučljivo je pranje prevrnutih majica na temperaturama ne višim od 40°C kako bi se obezbedila dugotrajnst natpisa. Za razliku od fleks štampe u floks štampi se preporučuje ispisivanje najviše do tri boje.

flok štampa
Flok štampa

Kod ovih tehnika štampe na tekstilu nanose se jednobojne aplikacije kod kojih nema tonskih prelaza iz jedne u drugu boju ili fotografija. Međutim, većina štampanih projekata nema gradijente, pa to nije prevelika prepreka. Dostupna je široka paleta boja za štampu, a kombinovanjem više boja mogu se dobiti najrazličitiji motivi na vašim majicama. Ove tehnike štampe na tekstilu idealne su za izradu kompanijskih majica ili jednostavnih grafičkih dizajna.

Kao i za druge štamparske tehnike tako i za ovu štampu je potrebno pripremiti grafiku u vektorskom obliku. Prethodno izrađeni projekat se iseče katerom na transfer foliji u odgovarajućoj odabranoj boji. Zatim se nepotrebni komadi folije pedantno i nežno uklanjaju ručno sa providnog sloja, koji služi kao osnova za pravilno štampanje.

Kada su svi potrebni listovi gotovi, stavljamo ih jedan po jedan na majicu na kojoj želimo da štampamo i uz pomoć posebne prese zavarujemo u materijal oko 15 sekundi. Ova operacija se ponavlja za svaku boju.

Dostupan je široka spektar boja za štampu, a osim osnovnih boja moguće je štampanje reflektujućeg sloja, neonske boje, gliter efekat i mnoge druge. Ova gama boja je dovoljna za većinu otisaka. Ograničenje za ove metode štampe je samo broj boja, obično ne više od 3. Zbog izdržljivosti nanetog sloja ova tehnika štampe svrstava se iza digitalne štampe i sito štampe.

Sublimaciona štampa predstavlja proces štampe u kome se boja nanosi pritiskom na površinu koja se štampa. Tom prilikom se zbog visoke temperature boja iz čvrstog pretvara u gasovito stanje i u tom hemijskom procesu se slika prenosi sa transfer papira na površinu materijala koji se štampa.

sublimaciona štampa
Sublimaciona štampa
Fleks i flok sublimacija bez katovanja – Flok, Flex folija – Štampa na tekstilu