Foto tapete

Foto tapete spadaju u digitalnu štampu velikog formata. Razvojem digitalne štampe velikog formata moguće je izraditi foto tapet po želji naručioca i na taj način ukrasiti zid u vašem dnevnom boravku, spavaćoj, dečijoj sobi, kafiću, restoranu, hotelu ili kancelarijskom prostoru. Foto tapet predstavlja jednostavan i brz način dekoracije zidova zbog čega su veoma popularni i često se koriste za dekoraciju prostorija.

U našoj ponudi imamo foto tapete izrađene od kvalitetne PVC folije koje mogu biti bilo koje veličine ili foto tapete izrađene u dimenziji vašeg zida i dizajna koji vi izaberete. Prilikom izrada fotot tapete možete nam dostaviti neku vašu sliku koja mora biti u određenom kvalitetu kako bi finalni izgled vašeg foto tapete bio zadovoljavajući.

papirne foto tapete
Papirne foto tapete

Priprema zida za foto tapet

Pre samog lepljenja foto tapeta neophodno je da sam zid ispunjava određene uslove kako bi lepljenje bilo kvalitetno i dugotrajno. Prvo i osnovno, površina zida na koji će se lepiti tapet mora biti suva, glatka i očišćena od prašine. Uslovi za lepljenje moraju biti u okviru normalne temperature stanovanja jer hladni zidovi mogu dovesti do odlepljivanja foto tapeta.

Da bi bili sigurni da je zid koji je više puta krečen pre postavljanja foto tapete dobra podloga za vaš budući foto tapet, potrebno je ukloniti sva mesta koja se ljuspaju ili krune i zid premazati podlogom za zid. Nakon toga sačekati da se podloga dobro osuši pa tek onda krenuti sa leplenjem foto tapeta.

Postavljanje foto tapeta na zid

samolepljive tapete za zid
Reljefne foto tapete

Tapete se postavljaju na zid uz pomoć lepka koji se prema uputstvu rastvara u vodi. Neophodno je sačekati neko vreme nakon rastvaranja lepka kako bi dobio željenu gustinu pre nanošenja na poleđinu tapete i zid. Pre samog lepljenja tapete poređajte segmente od kojih je sačinjen fototapet po redu lepljenja.

Nakon toga je potrebno naneti četkom sloj lepka na poleđinu tapete i na deo zida na koji se lepi taj segment. Nakon par minuta krenuti sa postavljanjem prvog segmenta. Ukoliko se pojavi vazduh ispod tapete laganim pokretima četke izbacivati vazduh ka krajevima tapete.

Sve ovo ponoviti i sa ostalim segmentima vodeći računa o uklapanju segmenata kako bi se dobila pravilna finalna slika. Nakon sušenja površina tapete će se dodatno zategnuti, a ukoliko ste prilikom lepljenja umazali lepkom prednju stranu tapete neophodno je odstraniti višak lepka poluvlažnom krpom.

Postavljanje samolepljivog foto tapeta na zid

Za razliku od papirnih, samolepljive tapete se postavljaju na zid tako što se prvo poređaju segmenti po redu lepljenja, zatim se sa prvog segmenta odlepi zadnji deo tapete koji prekriva lepak u dužini od 15cm – 20cm od ivice i krene sa lepljenjem tapete na zid.

Suvom krpom istiskujte vazduh od sredine ka ivicama, a kako se tapet lepi za zid tako postepeno odlepljivati pozadinski sloj koji prekriva lepljivi deo tapete i lagano nastavljati sa lepljenjem sve do kraja segmenta.

Nakon toga pripremiti sledeći segment za lepljenje i krenuti sve iz početka vodeći računa o uklapanju i da se sledeći segment ne iskrivi.

Ukoliko niste sigurni da možete sami da postavite foto tapet, naš tim stručnih radnika će taj posao profesionalno obaviti umesto vas.

Samolepljive foto tapete
3D foto tapete

Naručite vaš foto tapet

Razvoj štampača (plotera) velikog formata omogućio je izradu foto tapeta za dekoraciju zidova nestandardnih veličina. Moguće je odabrati sliku po želji izmeriti zid na koji želite da postavite vaš budući foto tapet i da dobijete izrađen foto tapet po meri vašeg zida. Digitalna štampa velikog formata na novim štampačima omogućava izradu foto tapete svih nijansi i boja u vrhunskom kvalitetu.

foto tapete za deciju sobu
Decije tapete

Štamparija Samitean vam omogućava da sami dizajnirate svoj fototapet, zatim da izvršimo pripremu za štampu, da vam ga zatim odštampamo u punom koloru i da vam postavimo fototapet na željeni zid. Ono što je neophodno da bi vaš foto tapet izgledao kako treba je slika minimalne rezolucije od 4K (3840 x 2160 piksela ili 4096 x 2160 piksela) do 8K (7680 x 4320 piksela). Zbog velike gramaže papira od kojeg se foto tapete izrađuju moguće je dobijanje i takozvanog 3d efekta prilikom štampe.

Pogledajte u galeriji neke od foto tapeta koje smo odštampali za naše klijente.

Cenovnik foto tapeta

PovršinaCena
1 – 3m220€
4 – 10m218€
11 – 20m216€
21 – 30m215€
31 – 40m214€
40 – 50m213€
51+m212€
Napomena: Cene su informativnog karaktera, za tačnu cenu kontaktirajte nas telefonom ili mejlom
Dizajniranje, štampanje i postavljanje svih vrsta foto tapeta